2002-2016 arasında tarımsal hasılasını yüzde 40 artırarak 52.3 milyar dolara çıkaran Türkiye, 2023’te ise 150 milyar dolarlık tarımsal büyüklük ile 40 milyar dolarlık ihracat hedefliyor.
Türkiye'de istihdamın yaklaşık yüzde 20'sini sağlayan ve ülke gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 6.5'ini oluşturan tarım sektöründe 2023'e kadar üç kat büyüme hedefleniyor. Sektörün GSYİH'ye olan mali katkısı 2002 ve 2016 yılları arasında yüzde 40 artış göstererek 2016 yılında 52.3 milyar dolara ulaştı. 2023'te tarımsal gayrisafi yurtiçi hasılanın 150 milyar dolara, tarım ihracatının ise 40 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
DÜNYADA YEDİNCİ SIRADA
Sektörü güçlü kılan özellikler arasında, Türkiye'nin genç nüfusuyla ilintili olan pazar büyüklüğü, dinamik özel sektör ekonomisi, güçlü turizm geliri ve elverişli iklim koşulları yer alıyor. Türkiye, dünyanın en büyük 7. tarım üreticisi olmakla birlikte kuru incir, fındık, çekirdeksiz kuru üzüm/ kuru üzüm ve kuru kayısı üretiminde dünya lideri konumunda bulunuyor. Türkiye aynı zamanda dünyanın önde gelen bal üreticileri arasında yer alıyor.
SÜT ÜRETİMİNDE LİDER
Türkiye, 2016 yılında 18.5 milyon ton süt üretimi gerçekleştirerek bölgesinde lider süt ve süt ürünleri üreticisi konumuna geldi. Türkiye aynı yıl 35.3 milyon ton tahıl, 30.3 milyon ton sebze, 18.9 milyon ton meyve, 1.9 milyon ton kümes hayvanı eti ve 1.2 milyon ton kırmızı et üretimi gerçekleştirdi. Buna ek olarak, Avrupa'daki toplam bitki türü sayısı 11 bin 500 iken, Türkiye'nin toplam 11 bin bitki türüne ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor.
190 ÜLKEYE İHRACAT
Söz konusu üretim hacmi, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika (EMENA) bölgesindeki en büyük tarım ürünleri ihracatçılarından biri olarak Türkiye'nin açık ara pozitif ticaret dengesini korumasını sağlıyor. Türkiye 2016 yılında 190'ı aşkın ülkeye 1781 tür tarım ürünü ihraç ederek 16.9 milyar dolar ihracat geliri elde etti. Türkiye, ayrıca tarım sektörünün önde gelen küresel oyuncuları nezdinde kendini bölgesel bir üs ve tedarik merkezi için tercih edilen bir seçenek olarak konumlandırmayı hedefliyor. Türkiye, sektördeki yatırımları teşvik etmek için potansiyel tarım ve gıda yatırımcılarına bir dizi teşvik sunuyor.
YATIRIM FIRSATI SUNUYOR
McKinsey and Co.'ya göre Türkiye, meyve ve sebze işleme, hayvan yemi, besicilik, kümes hayvancılığı, süt ürünleri, fonksiyonel gıda, su ürünleri yetiştiriciliği ve destek ürünleri (özellikle soğuk zincir dağıtımı, seracılık, sulama ve gübreleme) gibi tarım endüstrisinin alt sektörlerinde önemli yatırım fırsatları sunuyor. Türkiye, tarım sektörü için 2023 yılı itibarıyla ulaşmayı planladığı hedefler doğrultusunda dünya genelinde en büyük beş üretici arasında yer almayı amaçlıyor.
İHRACAT HEDEFİ 40 MİLYAR $
Tarımsal gayrisafi yurt içi hasılayı 150 milyar dolara çıkarmak.
Tarım ihracatını 40 milyar dolara yükseltmek.
Sulanabilir alanı 5.4 milyon hektardan 8.5 milyona çıkarmak.
Balıkçılık alanında AB ile karşılaştırıldığında birinci sıraya yerleşmek