TR / EN / AR
İş HirdavatmarketFirsatlarirı İlan Ver
Çiftçiden Satılık İlan Ver

Tarım Haberleri

Fakıbaba suçluyu buldu!

Almanya'nın Başkenti Berlin'de 10. Tarım Bakanları Konferansı'na katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye'de bazılarının stokçuluk yaptığına ve işlerine geldiği gibi fiyat ayarlamasına gittiğine dikkati çekerek, “Biz de bu durumlarda mal eksikliğinden değil piyasayı regüle etmek için ithalat yapıyoruz." ifadesini kullandı.

 

Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan 10. Berlin Tarım Bakanları Konferansı'na Türkiye adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba katıldı. İki oturum halinde düzenlenen konferansa, tarım ve gıda sektöründe yaşanan gelişmeleri görüşmek üzere 50'den fazla ülkenin tarım ve gıda bakanları katılım sağladı.

Almanya'da iki gün süren temaslarını değerlendiren Fakıbaba, dünyadaki olaylarla Türkiye'deki olayların birbirine çok benzediğini söyledi.

“STOKÇULAR YÜZÜNDEN İTHALAT YAPIYORUZ"

Türkiye'de bazılarının stokçuluk yaptığına ve işlerine geldiği gibi fiyat ayarlamasına gittiğine dikkati çeken Fakıbaba, “Biz de bu durumlarda mal eksikliğinden değil piyasayı regüle etmek için ithalat yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Fakıbaba, bir soru üzerine Almanya'yı kastederek, “Bu yağmur bende olsa tohum eksek insan çıkar. Ama 50 derece sıcaklıkta Urfa'da bitki yetiştirmek kolay değil, büyük bir başarıdır. Ülkemize güvenmemiz lazım. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Çalışmalarımız var. Her geçen gün bu konuda daha iyiye gideceğiz. Almanya'da kurallar yüzyıllar öncesinde belirlenmiş ve herkes o kurallara uyuyor. Bizde maalesef hala bazı kuralsızlıklar var. O kuralları uygulayabilirsek 5 yılda çok farklı yerlere geliriz" dedi.

HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ KONUŞULDU

Konferansta hayvancılığın geleceğini konuştuklarını bildiren Fakıbaba, “Küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri desteklemediğimiz takdirde hayvancılığın geleceğinin çok sürdürülebilir olmadığını gördük. Hayvancılığın gelecekte sürdürülebilmesi için KOBİ'lerin desteklenmesi önemli" dedi.

Gelişigüzel antibiyotik kullanımının da konferansta gündeme geldiğine işaret eden Fakıbaba, “Gelişigüzel antibiyotik kullanılması durumunda önemli direnç geliştiği ve bunun da hayvan sağlığı için riskli olduğu ifade edildi. Genç çiftçilerin ve kadınların hayvancılığa kazandırılması ve bu bağlamda çalışmalar yapılması konuları da gündemdeydi." ifadelerini kullandı.

GIDA İSRAFI VE KAYNAKLARIN VERİMLİ KULLANILMASI

Konferansta gıda israfının da ele alındığını anlatan Ahmet Eşref Fakıbaba, “Mera ve su kullanımının en iyi şekilde, israf edilmeden kullanılması gerektiği konuşuldu. Gıda israfından bahsedildi. Milyonlarca insan aç kalırken milyonlarca ton gıdanın israf edilmesinin doğru olmadığı vurgulandı" şeklinde konuştu.

Tarım Bakanları Konferansı'nda Türkiye'de KOBİ'leri desteklediklerini, kadın ve genç çiftçilere önem verdiklerini, hayvan sağlığıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını anlatan Fakıbaba, Almanya programının son gününde Almanya Tarım Bakanı Christian Schmidt ile bir araya geldi. Fakıbaba ve Schmidt, iki ülke arasındaki tarihi dostluğa vurgu yaparak gıda, tarım ve hayvancılık alanında daha fazla iş birliği yapılabileceğini ifade etti.

TÜRK SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İLE GÖRÜŞME

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gıda ve Tarım Küresel Forumu ve 10. Berlin Tarım Bakanları Konferansı'na katıldığı Almanya'da Türk Sivil Toplum Kuruluş temsilcileriyle de bir araya geldi.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'nde düzenlenen toplantıda konuşan Fakıbaba, lider bir ülke olma yolunda ilerleyen Türkiye'nin dünyada en fazla büyüyen ülkelerin başında geldiğini belirterek, her geçen gün daha iyiye gideceğini vurguladı.

Almanya'nın Türkiye'nin en önemli müttefiklerinden biri olduğunu ifade eden Fakıbaba, “Biz Almanları seviyoruz, Almanlar da esasen Türkleri seviyor. Ama zaman zaman sıkıntılar oluyor. Geçen sene yaşanan sıkıntılar, seçime bağlı olduğunu düşündüğümüz sıkıntılar. Bence iyi ilişki, dostluk kardeşlik üzerine kurulmalıdır; bizim Almanlarla en önemli prensibimiz budur. Alman halkı Türkleri sever, Türkler de Almanları. Tarihe baktığınızda bu böyledir, böyle gelmiştir. Böyle gidecektir. Böyle olması için de şartlara baktığınızda bir zorunluluk da var yani." dedi.

“KIRMIZI ET ARZI DÜŞÜK, TALEP FAZLA"

Bir soru üzerine, Türkiye'de hayvan eksikliği bulunması nedeniyle arzın az, talebin ise fazla olduğunu, bu sebeple et fiyatlarının yükseldiğini bildiren Fakıbaba, Türkiye'nin en kısa sürede et ihraç eden ülke haline geleceğini belirterek, şunları dile getirdi:

“Fransa daha önce et ithal ediyordu şimdi ihraç edebiliyor. Türkiye de en kısa sürede et ihraç eden ülke haline gelecek. İnsanımız çalışkan. Eğitim, eğitim, eğitim. Ot olmazsa ana olmaz, ana olmazsa süt ve et olmaz. Kurban Bayramı'nda özellikle ne kadar inek varsa kesiliyor. Şimdi bunları kesince doğuracak hayvan kalmıyor. 1 milyon düveye ihtiyacımız var. Bunu 20 ay içinde tedarik edeceğiz. Düvelerden sonra ithalat olayımız kapanmış olacak. Bunu inanarak söylüyorum." diye konuştu.

“DÖNER YÖNETMELİĞİ HAZIRLANMALI"

Almanya'dan Türkiye'ye döner ihraç edilmesinin istenmesi üzerine de Fakıbaba, Türkiye'de Almanya'dan daha iyi işletmelerin bulunduğunu söyleyebileceğini belirterek, “Avrupa'dan tabii ki gelip görüşmeler yapabilir, karşılıklı istişarelerde bulunabilirsiniz. Bu konuda bizler de sizi davet edebiliriz. Türkiye'de bir döner yönetmeliğinin hazırlanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Neden Ziraat Makinem?

TECRÜBE VE DENEYİM  ziraatmakinem.com 9 yıllık faaliyeti süresince Türkiye’nin 41 ilinde 450 adet tarım makinası üreticisine, tarım ve hayvancılıkla uğraşan 1100 adet vatan...

2016 TÜM HAKLARI SAKLIDIR. KRC DANIŞMANLIK MAKİNE METAL GIDA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.